PROGRAMMA EN ACTIVITEITEN

Het programma bestaat uit fietsactiviteiten, muziek en workshops voor jong en oud. Thema’s als gezondheid, veiligheid, innovatie, duurzaamheid & milieu en een leefbare stad staan op de agenda. Samen met Fietsersbond Zwolle en de gemeente Zwolle maken we er een actieve dag van vol interactie! Dat is tenslotte waar de Fietsersbond voor staat: actie!

Activiteiten

Fissafiets

Fietsen is natuurlijk al leuk. Maar fietsen mét muziek is geweldig. Twee jaar geleden bouwden Joppe en Ivar een professionele dj-bakfiets: de Fissafiets. Ze draaien het liefst op mooie evenementen rondom fietsen en duurzaamheid. Dans jij met hun mee?

Smoothiefiets

Fiets je eigen smoothie op spierkracht. De smoothiefiets van Smoothies&Zo past perfect bij het thema gezondheid. Door te trappen op het leukste vervoermiddel krijg je een gezond drankje van vers fruit!

Fietsdiefstal Theatershow

Pech fiets weg? Na de show van deze fietsendief weet je precies wat je moet doen om dit te voorkomen. In rap tempo worden diverse sloten op fietsen opengebroken.

Fun Biking XXL

We organiseren een afgesloten area met verschillende funbikes. Deelnemers worden uitgedaagd de funbikes uit te proberen.

Schminken

Voor de kleintjes: laat een fiets op je gezicht schminken of kies voor een ander mooi ontwerp zoals een vlinder of superheld.

Feestje Cadeau

Ze rollen letterlijk al spelend met licht en muziek zo het festivalterrein op. Draadloos. Direct feest. Over dit Feestje-op-Wielen gaat nog heel lang nagepraat worden.

Holland Sport Fietsspel

Met deze wielerbaan fiets je de Tour de France op mini-formaat tegen anderen. Je stand houden we bij op het algemene dag-klassement zodat je aan het einde van de dag weet of je hebt gewonnen.

Energiefiets: bellenblaas en discolichten

Hoe cool is het om zelf je energie op te wekken? Door te trappen op deze fietsen creeër je grote zeepbellen of zorg je voor discolichten om het feestje nog leuker te maken.

Fietsrad van Fortuin

Draai aan het fietsrad van fortuin en maak kans op leuke prijzen. Van fietslampjes tot korting op fietsactiviteiten, en van gratis abonnementen tot fietsgadgets.

Wedstrijd binnenband vervangen

Heb jij ervaring met een binnenband vervangen? Daag iemand uit om de strijd aan te gaan en laat zien hoe snel jij dit kan. Je tijd noteren we en wie weet win jij wel een mooie prijs.

3D Fietsafleiding

Terwijl één deelnemer de simulatie beleeft met een VR-bril, kijken anderen mee via een aangesloten televisie. Zie en ervaar wat de gevaren zijn van fietsen met afleidingen.

Fotobooth

Hoe cliché het ook klinkt: een foto zegt meer dan duizend woorden. Maak een leuke foto met je vrienden of familie en leg jouw bezoek aan het leukste fietsfestival van Nederland vast!

Raad mee en win een Cortina e-bike

Weet jij het raadsel te raden? Vul jouw antwoord in op een kaartje, stop deze in de doorzichtige kubus op het festivalterrein en maak kans op een Cortina e-bike!

Bewonder Velomobiels en een Hoge Bi

Zegt dit jou niets? Dan moet je zeker komen kijken. Twee fietsen die je niet vaak (meer) ziet maar wel heel bijzonder zijn.

Fiets workouts voor thuis

CycleMasters biedt de mooiste Indoor Cycling workouts en andere oefeningen op en naast je spinningfiets. Op 25 juni kun je het buiten zelf proberen en ervaren hoe je thuis verder kan fietsen!

Snuffel(fiets) je mee?

De fiets draagt bij aan maatschappelijke oplossingen. Denk aan verkeersproblematiek maar ook aan luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/participatie en de geluksbeleving. De gemeente Zwolle is op zoek naar snuffelfietsers.

Als eerste meefeesten? Laat je mailadres achter of volg ons op social media.

Workshops

Inschrijven voor een workshop? Dat kan hier.

Alles over e-bikes | TestKees

Kees Bakker (TestKees) is de fietsdeskundige van de Fietsersbond en test al jaren elektrische fietsen. In zijn lezing vertelt hij waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf van je elektrische fiets. Er zijn honderden verschillende elektrische fietsen te koop van allerlei merken. Het aanbod lijkt divers maar eigenlijk is de keus vrij overzichtelijk, zegt Kees: ‘Beslis voor jezelf wat belangrijk voor je is. En bedenk ook: wat heb ik nodig?’ TestKees helpt je in vijf stappen:
  1. Kies de motor die bij jou past
  2. De juiste versnelling?
  3. Alles over de accu
  4. Welke fietshouding is prettig voor jou?
  5. Comfort, waar moet je precies op letten?

Zwolle 15-minutenstad | Dura Vermeer, Fietsersbond, Rebel en BPD

De 15-minutenstad: een plek waar zo veel mogelijk mensen op 15 minuten afstand van hun werk, school of voorzieningen wonen. Denk samen met Rebel, Dura Vermeer en BPD mee over hoe de Meeuwenlaan in Zwolle een fiets- en wandelvriendelijke wijk kan worden en ga mee op fietstocht naar deze locatie. Na een korte presentatie vanuit de ontwikkelaars over de wijk, pakken we de fiets en brainstormen we op locatie met deelnemers over hoe dit het fietsvriendelijkste stukje stad kan worden.

Fietsen met een beperking | Universitair Hoofddocent TUDelft-IO Johan Molenbroek

Door het dragen van een beperkingenpak ervaar je tijdens het Fietsfestival de volgende beperkingen: visuele beperking, auditieve beperking, verminderde kracht en overgewicht, beperking in beweging, tactiele beperking en beperking in evenwicht. Zo kun je je beter inleven in mensen die dagelijks handelen met een beperking. Het beperkingenpak is oorspronkelijk bedacht om jonge ontwerpers zich te laten inleven in de doelgroep ouderen door zelf aan den lijve te ervaren hoe het is om met beperkingen alledaagse handelingen uit te voeren. Steeds vaker wordt het pak ook gebruikt in trainingen voor zorgprofessionals en management om zich bewust te worden van de lichamelijke uitdagingen van hun doelgroep.

Ontwerp de fiets van de toekomst | Studio Rotor

Studio Rotor heeft gewerkt aan het ontwerp van vele voertuigen. Tweewielers, vierwielers, voertuigen met rupsbanden en wagens die als een tank kunnen draaien om hun as. Of u nu werkt aan openbaar vervoer, woon-werk verkeer of andere soorten mobiliteit… wij ontwerpen het voor u!’ Op het Fietsfestival kun jij meedenken over de fiets van de toekomst. Denk aan het ontwikkelen van een mountainbike met trapondersteuning, die er niet zo uitziet. Maak een elektrische fiets ontwerp waarop je zo wegrijdt. Plezier met rijden, een kinderlijke soort enthousiasme en eenvoud. Hoe ziet jouw ideale fiets van de toekomst eruit?

Ontwerp je ideale 30 km/uur straat | Goudappel

Op basis van wat informatie over een straat wordt er aan jou gevraagd om je ideale straat simpel op papier te ontwerpen. Adviesbureau Goudappel zal de ontwerpen dan ook echt beoordelen zodat je weet of jouw straat de oplossing kan zijn. Wat de Fietsersbond betreft is 30 km/uur de nieuwe norm binnen de bebouwde kom. Zo brengen we de snelheid van auto’s en fietsers dichter bij elkaar.

Fietsersbond Routeplanner | Routeplanner vrijwilligers

Graag laten we je kennismaken met de beste fietsroute-app van Nederland. Geintje natuurlijk, al zijn we zelf wel laaiend enthousiast. En dat zijn de vrijwilligers die de routes zelf in de Routeplanner zetten ook. Zij vertellen jou graag wat je met de app kan, hoe je de app het beste kan gebruiken en hoe je makkelijk een route kan plannen. Hopelijk word jij net zo enthousiast als wij over het gebruik van Routeplanner en wellicht zó enthousiast dat je zelf ook routes wilt intekenen.

Speeddaten met de nieuwe voorzitter | Voorzitter Fietsersbond

We kunnen hier nog niet veel over zeggen. Want wie Franc Weerwind opvolgt als voorzitter van de Fietsersbond is nog niet openbaar. Op 25 juni stelt hij/zij zich voor en daarna krijg je de kans om kennis te maken. In een klein groepje kun je in zo’n 10 à 15 minuten jouw vragen stellen en wensen bespreken voor de vereniging met de nieuwe voorzitter. Ben jij ook zo benieuwd wie het is?

Introductie en testrit speed pedelec | Kopgroep speed pedelec rijders

Altijd al een speed pedelec willen proberen? Dat kan tijdens deze workshop. Eerst krijg je binnen een uitgebreide uitleg van de Kopgroep speed pedelec zodat je weet waar je op moet letten als je gaat fietsen. Daarna krijg je de mogelijkheid om een testroute te rijden door Zwolle zodat je kan ervaren hoe het is op een fiets die wel tot 45 km per uur kan bereiken. Hierbij is veiligheid belangrijk en daarom stippelen we een veilige route voor je uit waar je met de instructies van o.a. Martin en Jos de fiets kan testen.

Schrijf je hier in voor de workshops

Fietspaaltjes, hoezo dan? | Eline de Geus

In de workshop ‘Fietspaaltjes: hoezo dan?’ word je in 15 minuten helemaal bijgepraat over de huidige stand van zaken rondom dit veiligheidsprobleem. Waarom plaatst een wegbeheerder fietspaaltjes en wat zijn de gevolgen voor de weggebruikers? Als je dan een paaltje plaatst, hoe richt je ze veilig in? Na de theorie gaan we aan de slag met praktische zaken: wat kun je tegen deze obstakels doen? Denk jij met ons mee?

Fietsstad: wat is het en hoe word je het? | Daan van der Burgh

Iedere twee jaar organiseert de Fietsersbond de verkiezing voor Fietsstad van het jaar. Maar hoe zit de verkiezing precies in elkaar? Wist je dat Zwolle in 2014 de titel Fietsstad won? Kijk mee naar wat doen zij goed doen en wat ze beter kunnen doen om in 2024 wederom de titel in ontvangst te nemen.

Ieder Kind Een Fiets! | Peter van Bekkum

Nederland staat internationaal bekend als fietsland. Maar er wonen verrassend veel mensen die geen eigen fiets kunnen betalen, zelfs in fietsstad Utrecht. Zeker voor kinderen is dat een groot probleem. De Fietscoalitie Heel Utrecht Fietst is daarom een actie gestart om 100 kinderen aan een passende fiets te helpen, door fietsen die niet gebruikt worden in te zamelen, op te knappen en tegen een kleine vergoeding langdurig uit te lenen. In deze workshop vertellen we je er alles over. En verkennen we met elkaar hoe ook in jouw gemeente zo’n actie opgezet kan worden!

Children rule the streets! | Gooitske Zijlstra

Heb je het verkeer wel eens door de ogen van kinderen (6-12 jaar) bekeken? Kinderen ervaren de openbare ruimte en daarmee het verkeer op een hele andere wijze dan volwassenen. Wat kunnen we daarvan leren? In deze workshop gebruiken we tools, waarbij je leert observeren door de ogen van kinderen en dat doen we in een mini placegame. Voor wie? voor volwassenen en kinderen.

Diversiteit & inclusiviteit

Fietsen is voor iedereen en brengt mensen samen. Fietsers dragen veel bij aan onze samenleving en daarom mag hun niets in de weg staan. We streven naar fietsvoorzieningen die voor alle fietsers toegankelijk zijn. Op het Fietsfestival kan er worden ervaren hoe het is om te fietsen met een beperking en wordt er rekening gehouden met de toegankelijkheid voor iedereen.

Fietsfun

Wij spreken graag van fietsgeluk. Want fietsen is leuk, gezellig en brengt avonturen met zich mee. Daag bijvoorbeeld op het Fietsfestival oud-wielrenners uit voor een racewedstrijd, wek je eigen energie op voor discolichten onder het genot van muziek uit een bakfiets of ga fiets-suppen door de grachten van wereldfietsstad Zwolle. En natuurlijk zijn er fietsen in alle soorten en maten voor jong en oud om te proberen.

Gezondheid

De fiets is er niet alleen als praktisch vervoersmiddel, maar ook voor je gezondheid. Er is een duidelijk verband tussen het fietsgebruik en de mate van overgewicht. Zodra mensen meer gaan bewegen, voelen ze zich op korte termijn gelukkiger en gezonder. Op het Fietsfestival kun je je eigen energie opwekken voor discolichten, een smoothie en zeepbellen.

Veiligheid

We streven naar gezonde, leefbare en schone steden waar iedereen veilig kan fietsen. Hierbij is veilige infrastructuur belangrijk maar ook het gedrag van fietsers speelt een rol in de veiligheid op het fietspad. Denk je met ons mee over de 15-minutenstad? Of leer en ervaar om te fietsen op een speedpedelec of bakfiets.