Activiteiten & workshops

Het programma bestaat uit fietsactiviteiten, muziek en workshops voor jong en oud. Thema’s als gezondheid, veiligheid, innovatie, duurzaamheid & milieu en een leefbare stad staan op de agenda. Samen met Fietsersbond Drechtsteden en de gemeente Dordrecht maken we er een actieve dag van vol interactie! Dat is tenslotte waar de Fietsersbond voor staat: actie! 

Naast de buitenactiviteiten die plaatsvinden, kun je tussen 13.30 en 15.30 uur creatieve en inhoudelijke workshops bijwonen. De inschrijvingen voor de workshops zijn dicht, maar op de dag zelf kun je je nog aanmelden onder de geel-roze festivaltent. Krijg bijvoorbeeld advies van TestKees over hoe je een nieuwe fiets kiest, leer alles over fietsen & voeding en maak je eigen sportdrank, of ben je van plan om met de fiets op vakantie te gaan? De vakantiefietser deelt al haar tips en tricks. De workshops worden, bij voldoende aanmeldingen, in twee rondes van 45 minuten gegeven. Scroll verder om meer te lezen over de zes workshops.

Activiteiten

Fissafiets

Zonder muziek geen festival! Daarom komt de Fissafiets weer een feestje bouwen op het Fietsfestival. Met een gloednieuwe dj-fiets speelt hij de leukste plaatjes terwijl jij geniet van alle gekke, mooie, gelukkige, grenzeloze en betoverende kanten van de fiets.

Fietswiel van Fortuin

We toverden een fietswiel om tot een waar fietsrad van fortuin. Geef een slinger aan de fietsketting en kijk op welk fietsonderdeel de pijl eindigt. Je maakt kans op leuke prijzen zoals fietslampjes, bandenplaksetjes, maar ook korting op fietsactiviteiten en lokale winkels.

Fun biking XXL

Op een afgesloten area kunnen jong & oud allerlei kleine en gekke funbikes proberen. Alle deelnemers worden uitgedaagd om de funbikes te proberen en als er ter plekke behoefte aan is, organiseren we spontaan een wedstrijdje of een challenge. 

Holland Sport Fietsspel

Met deze wielerbaan fiets je de Tour de France op mini-formaat tegen anderen. Je stand houden we bij op het algemene dag-klassement zodat je aan het einde van de dag weet of je hebt gewonnen. Finish jij als eerste?

Bellenblaasfiets

Hoe cool is het om zelf je energie op te wekken? Door te trappen op deze fietsen creëer je grote zeepbellen en maak je er zelf een feestje van.

One man Wereldkampioen BMX Show

Geniet tijdens een van drie shows van BMX-er Sietse van Berkel. Tijdens een demonstratie van 15-20 laat hij de gaafste trucs zien en na afloop is er ruimte om samen foto’s te maken en kun je zelf een trick proberen! De shows zijn om 11.30, 13.00 en 15.00 uur.

Kinderplein en schminken

Kids kunnen op het kinderplein stoepkrijten, hun eigen verkeersbord ontwerpen en spelen op het verkeersplein met o.a. verkeerslichten. Ook is er een schmink-kraam aanwezig. 

Lever oude fietsen in!

Stichting Geef het Dordt is aanwezig om jouw gebruikte fiets in ontvangst te nemen. Samen met de leerlingen van DaVinci knappen zij fietsen op en geven deze aan mensen die het goed kunnen gebruiken! Doneer jouw fiets en maak iemand blij. 

Voorronde NK Slowbiking

Het Nederlands kampioenschap Slowbiking is een spectaculair evenement waarbij deelnemers onder begeleiding van een enthousiaste speaker, en omlijst door livemuziek, zo langzaam mogelijk een afstand van elf meter afleggen. Het Fietsfestival is host voor een van Open Voorrondes! De deelnemers aan het Slowbiking kampioenschap worden dit jaar voor het eerst verdeeld in 3 categorieën: kids (<12 jaar), volwassenen (13-55 jaar) en doortrappers (55+).

Eyewish: doe een oogscan

Deze dag verzorgen wij een oogscan op locatie en geven wij advies over de resultaten daarvan. Als attentie een extra kortingsactie speciaal voor deze dag. Mochten er vragen zijn over brillen, contactlenzen of oog zorg dan kunnen onze opticiens deze beantwoorden. Je vindt Eyewish onder het overdekte stuk op het terrein, tussen de zuilen. Zien we je daar?

Fietsparcours: laat je skills zien of leer fietsen

Kinderen kunnen op het schoolplein van de Statenschool aan de Hofstraat 5 een fietsparcours fietsen. Fiets over een smalle plank, of met 1 hand los, ga slalommen of gewoon lekker oefenen. Het maakt niet uit of je nog moet leren fietsen of al reuze behendig bent, er is voor iedereen iets te doen. Niets fietst zo lekker als je eigen fiets, dus die kun je natuurlijk meenemen. Heb je zelf geen fiets, dan mag je er 1 van ons lenen. Er is geen begin- of eindtijd, dus je kunt gewoon komen en gaan wanneer jij wilt. Doelgroep: kinderen van 4 tot 12 jaar.

Dit is nog niet alles...

Haal gratis ijsjes bij de ijsfiets, ga op de foto voor de spiegel-fotobooth, strijd tegen elkaar en laat het bakje boven het hoofd van je tegenstander kantelen of probeer te fietsen op de magic bike… Met deze magic-bike moet je namelijk niet naar rechts sturen om naar rechts te gaan: kom er zelf achter hoe het wel moet. Ook zijn er (lokale) partners aanwezig zoals de lokale Fietsersbond, gemeente Dordrecht, Donkey Republic, Dordt Sport, Dutch Cycling Embassy, Ontdek Dordrecht, Provincie Zuid-Holland, de 3D afleiding-fiets van ROV Zuid-Holland en het promoteam van Zuid-Holland Bereikbaar. Je vindt ze allemaal op het informatieplein, vlak naast de geel-roze tent. 

Workshops

Deze zes workshops zijn op 3 juni tussen 13.30 en 15.30 uur bij te wonen. De inschrijvingen voor de workshops zijn dicht, maar op de dag zelf kun je je nog aanmelden onder de geel-roze festivaltent. Krijg bijvoorbeeld advies van TestKees over hoe je een nieuwe fiets kiest, leer alles over fietsen & voeding en maak je eigen sportdrank, of ben je van plan om met de fiets op vakantie te gaan? De vakantiefietser deelt al haar tips en tricks. De workshops worden, bij voldoende aanmeldingen, in twee rondes van 45 minuten gegeven.

TestKees: Hoe kies ik een nieuwe fiets?

Kees Bakker (TestKees) is de fietsdeskundige van de Fietsersbond en test al jaren elektrische fietsen. In zijn lezing vertelt hij waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf van je elektrische fiets. Er zijn honderden verschillende elektrische fietsen te koop van allerlei merken. Het aanbod lijkt divers maar eigenlijk is de keus vrij overzichtelijk, zegt Kees: ‘Beslis voor jezelf wat belangrijk voor je is. En bedenk ook: wat heb ik nodig?’ TestKees helpt je in vijf stappen: 

  1. Kies de motor die bij jou past
    2. Wat is de juiste versnelling?
    3. Alles over de accu 
    4. Welke fietshouding is prettig voor jou? 
    5. Comfort, waar moet je precies op letten? 

Speed Pedelecs

Altijd al een speed pedelec willen proberen? Dat kan tijdens deze workshop. Eerst krijg je binnen een uitgebreide uitleg van de Kopgroep speed pedelec zodat je weet waar je op moet letten als je gaat fietsen. Daarna krijg je de mogelijkheid om een testroute te rijden door Dordrecht zodat je kan ervaren hoe het is op een fiets die wel tot 45 km per uur kan bereiken. Hierbij is veiligheid belangrijk en daarom stippelen we een veilige route voor je uit waar je met de instructies van o.a. Martin en Jos de fiets kan testen.

Fietsen met een beperking: Karlijn Jansen, Fietsersbond

Iedereen heeft het recht op fietsgeluk! Echter weten we dat fietsen minder toegankelijk is voor mensen met een beperking. In deze workshop leer je hoe het is om als driewielfietser, slechtziende of handbiker een route te fietsen: Welke obstakels kom je tegen onderweg? En hoe staat het met fietsvoorzieningen zoals het stallen van de fiets?

Leer het van de Vakantiefietser

Aan de hand van haar fiets en vijf fietstassen met bagage, legt Marica van der Meer uit, wat zij wel en niet meeneemt op reis. Of je nu twee weken door Nederland gaat fietsen of doorfietst naar Australië, je neemt ongeveer hetzelfde mee.  

Doormiddel van beeldmateriaal, voorzien van interessante anekdotes, maakt ze het reizen op een fiets wel heel aantrekkelijk. Voor Marica is het na 3 grote wereldreizen behoorlijk verslavend geworden. Leer en geniet van de verhalen een ervaren wereldfietser! 

Heijmans & Fietsersbond: Dordrecht 15-minutenstad

Denk samen met Heijmans en de Fietsersbond mee over hét huis van de toekomst, waarin de fiets pakken de logische optie is. Geen gepruts meer met fietsen uit bergingen tillen en door poorten manoeuvreren. Samen kijken we naar hoe een rijtjeshuis er nou ideaal uit zou moeten zien.

Fietsen en voeding: waar moet je op letten?

Als je op de fiets zit gebruik je veel energie. Wat moet je eten en drinken om je energieniveau weer aan te vullen? Bereken het zelf, maak je eigen sportdrank en ontdek jouw kennis door mee te doen aan de quiz over fietsen & voeding. Deze interactieve workshop wordt gegeven door Rieneke Terink, Voormalig Nederlands zwemster en wetenschappelijk onderzoeker.

Programma Fietsfestival 3 juni Dordrecht

11:00 uur | Vraag maar raak aan TestKees | Bij de geel-roze tent
11:30, 13:00 en 15:00 | One man BMX show door Sietse van Berkel | Midden van het plein
Hele dag | NK Slowbiking | Bij de funbikes
Hele dag | Fietsparcours voor kids (inclusief fietsen) | Schoolplein Statenschool, via Hofstraat
13:00 en 15:00 uur | Fietstour Ontdek Dordrecht | Inschrijven bij de stand
13:30 uur | Start workshop ronde 1 | Informatie bij de geel-roze tent
14:30 uur | Start workshop rond 2 | Informatie bij de geel-roze tent

Het programmaboekje kunt u halen bij de geel-roze tent. Veel fietsplezier vandaag! 

Wil je ons bedanken voor vandaag? Laat je feedback achter en maak kans op een mooie prijs. Je bedankt ons ook door een eenmalige donatie achter te laten zodat we in 2024 weer een fietsfeestje kunnen bouwen.