Op 25 juni 2022 vierden wij het leukste fietsfeest
van Nederland in Zwolle!

Honderden fietsers, waaronder veel ouders met kinderen, hebben zaterdag 25 juni op het Stationsplein in Zwolle genoten van het eerste Fietsfestival. Het festival werd georganiseerd door de Fietsersbond, met dank aan de gemeente Zwolle, Cortina en NS.

Tijdens het Fietsfestival, dat vanaf nu jaarlijks plaatsvindt in juni, staat de fiets in al zijn facetten centraal. Op het Stationsplein in Zwolle konden bezoekers diverse fietsen uitproberen, meedoen aan workshops, activiteiten en spelletjes. Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is deze eerste editie een groot succes. “Voor Nederlanders is de fiets iets gewoons, alledaags, maar onze fietscultuur is echt bijzonder. En het is hoog tijd dat we dat meer gaan vieren. Dat hebben we in Zwolle volop gedaan, en volgend jaar hopen we het in een andere stad weer te doen.”

Snuffelfiets

De Zwolse wethouder mobiliteit Gerdien Rots was ook aanwezig: “De fiets en de fietser gaan de komende jaren veel aandacht krijgen. Dus is het heel mooi om op dit fietsfestival te zien welke initiatieven en noviteiten er zijn. Zwolle is een fietsstad en dat blijft zo. Het is een gezond en milieuvriendelijk vervoermiddel, waar ik zelf ook veel gebruik van maak. We stimuleren Zwollenaren om steeds vaker de fiets te gebruiken en de auto te laten staan.”

Speciale aandacht vraagt de wethouder voor het project Snuffelfiets: “Eén van de projecten die we als gemeente na vandaag gaan starten is het project ‘snuffelfiets’. We vragen Zwollenaren die vaak fietsen om hun fiets uit te rusten met een sensor, waarmee we (anoniem) de luchtkwaliteit kunnen meten. Zo ontdekken we waar we eventueel maatregelen moeten nemen in de toekomst.” Op www.zwolle.nl/snuffelfiets is al de nodige informatie te vinden en kunnen Zwollenaren zich al aanmelden.

Cortina en NS

Het Fietsfestival werd mede mogelijk gemaakt door Cortina. Dit bekende fietsmerk, onderdeel van het Zwolse bedrijf Kruitbosch, was ook aanwezig met een flinke stand: “Als echt Zwols fietsmerk konden wij niet achterblijven bij dit mooie eerste Fietsfestival. We hopen dat iedereen het fietsen voortaan in juni viert.”

Het Fietsfestival werd gehouden op het plein voor station Zwolle. Een reis met de trein begint meestal fietsend. Ook is de eindbestemming zelden het station zelf. NS wil reizigers faciliteren bij hun behoefte aan een drempelloze en duurzame deur-tot-deur reis en is daarom partner van het Fietsfestival.